Banen vår har fått ny indeksering

 

Reindeksering av banen vår. Hvorfor?


Generell oppfatning av indeksering er at det «vanskeligste» hullet skal ha indeks 1, og at det «letteste» hullet skal ha indeks 18.
Men, hullets vanskelighetsgrad; hva er det?

 

Vanskelighetsgrad oppfattes svært forskjellig for lav-handicapere og høy-handicapere, og den oppfattes også forskjellig fordelt på utslagsområde og kjønn.

Spillere med samme handicap, men forskjellige slaglengder, oppfatter også vanskelighetsgrad forskjellig.

 

Dette betyr at det lavest indekserte hullet ikke nødvendigvis er det vanskeligste, og følgelig at det høyest indekserte hullet er det letteste.


Konklusjon: Indeks betyr noe annet enn hvor vanskelig det er å få PAR på et hull.


Hovedprinsippet:

Hovedprinsippet ved fastsetting av indeks på hullene, er at indeks skal virke som en utjevningsfaktor mellom spillere med forskjellige handicap når disse konkurrerer i matchspill.

 

NGF har besluttet at hver bane bare skal ha én indeks tabell, og at hvert hull skal ha samme par fra alle utslagssteder. Alternativet ville ellers vært at alle baner ville hatt forskjellige indeks tabeller for utslagssteder, kjønn, handicapnivå og spilleform.


Spillere som ofte spiller Stableford synes kanskje at han/hun ikke får den riktige uttellingen av poeng på hvert hull? Resultatet da er at dersom det for en spiller blir litt for vanskelig å få to poeng på et bestemt hull, så må det være et annet hull hvor det for den samme spilleren blir litt for lett å få to poeng. Det jevner seg ut i løpat av runden.

 

Hvilke forhold bestemmer indeksen?

Samme indeks for begge kjønn.
Samme indeks for alle utslag på et hull.


Andre løsninger ville ellers skape forvirring f.eks. under spilleformer som mixed foursomes, greensomes og matchspill mellom dame og herre.
De første ni hull bør indekseres ved hjelp av oddetall, samt de siste ni ved hjelp av partall. Dette sikrer at de som spiller handicaptellende runde over ni hull mottar minst halvparten av sitt spillehandicap på disse hullene.

 

Indekstallene baseres på spill fra klubb-tee. For Sandefjord Golfklubb gjelder dette utslagsstedene 47 og 55. Grunnen er at det er her de fleste runder med handicap blir spilt.


Det er ønskelig at indekstallene spres jevnt ut over alle hull, slik at det under spill blir god variasjon i indekstallene.


De laveste indekstallene plasseres blant de midterste hullene på sløyfen (eks. indeks 1 plasseres blant hullende 4-5-6, og indeks 2 blant hullene 13-14-15).
De nest laveste indekstallene plasseres i første eller siste del av sløyfen osv.

 

Det er også rom for små avvik for å få "kabalen" til å gå opp.

 

Så, hva med banen vår?

Vi har mottatt rapport fra Golfbox på spill på vår bane. Denne rapporten inneholder 280 000 handicaptellende hullscorer fra 1.januar 2016 til 31.desember 2019. Rapporten består av hullscorer både fra selskapsspill og fra turneringer.

 

Rapporten er definert til bruk for indeksering av golfbaner.

Rapporten er delt i to; «Best» spiller og «Worst» spiller. Den viser gjennomsnittlig hullscore for «Best» spiller, og gjennomsnittlig hullscore for «Worst» spiller.

Differansen mellom de to forteller hvor høy, eller lav, indeksen på det aktuelle hullet skal være. Størst differanse, lav indeks. Minst differanse, høy indeks.


Ved plassering av indekstall etter nevnte oppskrift, er vi derfor kommet til følgende indeksering:

 

Hull 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Indeks 17 3 11 1 7 13 9 5 15 18 10 2 8 4 14 6 16 12

 

Legg merke til at denne indekseringen er utarbeidet etter at den nye banesløyfen er ralisert.
Ny sløyfe er som kjent gjort ved å bytte hullende 12/7 og 13/8.


Den nye baneindeksen blir gjort gjeldende fra oppstart av sesong 2021.
 


Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.