Ny indeksering av Sandefjord Golfbane

 

Publisert 27.april 2023

 

Det er foretatt noen endringer på banen vår; bl.a. er vannet ved green på hull 1 tatt bort, og hull 8 er gjort om til Par 5.
Disse endringene påvirket ikke indekseringen i sesongen 2021 og 2022, da vi ikke hadde tallmateriale å indeksere etter. Det er nå foretatt en ny vurdering basert på hullscorer i denne perioden.
 

Generell oppfatning av indeksering er at det «vanskeligste» hullet skal ha indeks 1, og at det «letteste» hullet skal ha indeks 18. Men, hullets vanskelighetsgrad; hva er det?
Vanskelighetsgrad oppfattes svært forskjellig for lav-handicapere og høy-handicapere, og den oppfattes også forskjellig fordelt på utslagsområde og kjønn.
Spillere med samme handicap, men forskjellige slaglengder, oppfatter også vanskelighetsgrad forskjellig.
Dette betyr at det lavest indekserte hullet ikke nødvendigvis er det vanskeligste, og følgelig at det høyest indekserte hullet er det letteste.
 

Konklusjon: Indeks betyr noe annet enn hvor vanskelig det er å få PAR på et hull.
 

Hovedprinsippet ved fastsetting av indeks på hullene: 
"Indeks skal virke som en utjevningsfaktor mellom spillere med forskjellige handicap når disse konkurrerer i matchspill".
 

NGF har besluttet at hver bane bare skal ha én indeks tabell, og at hvert hull skal ha samme Par fra alle utslagssteder. Alternativet ville ellers vært at alle baner ville hatt forskjellige indekstabeller for utslagssteder, kjønn, handicapnivå og spilleform.
Spillere som ofte spiller Stableford synes kanskje at hun/han ikke får den riktige uttellingen av poeng på hvert hull? Resultatet da er at dersom det for en spiller blir "litt for vanskelig" å få to poeng på et bestemt hull, så må det være et annet hull hvor det for den samme spilleren blir "litt for lett" å få to poeng. Det jevner seg ut i løpet av runden.
 

Vi har mottatt rapport fra Golfbox på spill på vår bane. Denne rapporten inneholder 76 791 turneringshullscorer og 325 636 handicaptellende hullscorer. 402 427 handicaptellende hullscorer fra 1.mars 2021 til 1.november 2022. Rapporten består av hullscorer både fra selskapsspill og fra turneringer. Rapporten er definert til bruk for indeksering av golfbaner.
 

Vanskelighetsgraden på hullet er ikke grunnlaget for indeksering.
Indeksering gjøres for at Matchplay spill skal bli rettferdig. Når en med lavt HCP spiller mot en med høyt HCP, skal den med høyt HCP kunne dra nytte av sine tildelte slag.
Rapporten er delt i to; en for spillere med lavt HCP og en for spillere med høyt HCP. Den viser gjennomsnittlig hullscore for spillere med lavt HCP og gjennomsnittlig hullscore forspillere med høyt HCP.
Differansen mellom de to forteller hvor høy, eller lav, indeksen på det aktuelle hullet skal være. Størst forskjell, lav indeks. Minst forskjell, høy indeks.

 

Hull 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Indeks 17 11 7 1 9 13 5 3 15 18 8 4 10 2 12 6 16 14

 

Den nye baneindeksen blir gjort gjeldende fra oppstart av sesongen 2023.

 


Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.